Време:

Комуницирање
Public account
  PRO Зона
1283 кредити
Купи кредит
Вие сте во јавен профил. Ако сакате да ја играте играта или да се приклучите во дискусиите, мора прво да се логирате.Ако сте нов корисник, морате да се регистрирате прво.

  Водич

310 162 898
ППМ Продавница
Записник
Оваа функција е дел од PRO пакет!

Нареден натпревар
Team noname 38915
Лигашки натпревар
30.11.2020 20:30:00

00
00
01
HRS
MIN
SEC
Како да започнеш?

Еве неколку совети кои ќе направат вашиот старт на PowerPlay Manager полесен.

 • Со сигурност причитајте го упатството. Можете да најдете многу корисни информации во него. Целокупното упатство може да го најдете под менито 'Информации', или пак во горното десно ќоше од индивидуалните страни како иконка. Со кликање на оваа икона ќе ве однесе на упатството.
 • Set up your lineup and don't forget to set up the substitutions as well. There is nothing worse than letting a randomly generated lineup play your games.
 • Тренирајте ги играчите по таков начин, така што ќе имаат соодветни атрибути за позицијата што ја играат во натпреварот.
 • Build your facilities and arena with thought. Do not build what comes to your mind first, but make plans in advance. Bear in mind that the club needs different accessories and facilities in the early stages than in the later stages.
 • Money on your account is important but only to a certain extent. Keep a certain amount of money in reserve, but invest the rest into the arena and facilities.
  Внимание! Ако тимот е во минус повеќе од 21 ден, вие ќе бидете отстранет од сопствениците на тимот. После седум дена во минус ќе видите порака која ќе ве извести за лошата финансиска ситуација во клубот. Финансиите на клубот се проверуваат само во текот на ноќта кога се ажурираат.
 • Продолжете да вработувате персонал бидејќи тие имаат значајно влијание во објектите каде што работат. Не заборавајте да ги едуцирате и тренирате. Но имајте во предвид дека подобрите членови на персонал имаат повисоки примања кои можат да ви предизвикаат финансиски проблеми.
 • Правилно применета тактика може да одлучи неизвесен натпревар. Не заборавајте да ги менувате вашите тактики според постава што ја користите и според вашиот следен противник.
 • Ако ги играте натпреварите со висока важност тоа може да ја подобри изведбата на тимот, но играчите можат да се изморат кон крајот на сезоната и да губат натпревар по натпревар во најважниот дел од сезоната. Затоа, местете ја важноста на натпреварот внимателно.
 • Логирајте се на играта почесто затоа што на тимот му е потребно вашето водство. Ако играте на секој натпревар со ист состав и тактика, противникот може лесно да се адаптира на истата. Менаџерот кој нема да се логира на неговиот тим повеќе од 21 последователен ден ќе биде отшуштен од сопствениците на тимот. Менаџерите се отпуштат во 06:00 CET
 • Речиси од секој натпревар со краток текст се опишуваат основните карактеристики. Направи напор за да ги прочиташ овие текстови од време на време, бидејќи се напишани на едноставен начин тие ќе ви помогнат да го разберете основниот механизам на играта.
Врати се на почеток

Играчки систем


Сезона
The season lasts 10 weeks, which is 70 days. Each league has 16 teams divided into two conferences of 8 teams. Every team plays 44 league games in the regular season (4 games against each opponent within the conference and 2 games against each opponent from the other conference).

По регуларната сезона првите 4 тима од секоја конференција се квалификуваат за плејофот. Плејофите се играат во серија подобар од пет до конечното позиционирање на тимовите. Тоа значи дека тимовите кои се елиминирани во четвртфиналето или полуфиналето, ќе продолжат да играат во рунда додека не се одреди конечниот ранкинг. Playoffs are played separately within each conference. The winners of both conferences will meet in the league finals. Плејофо шампион ќе биде промовиран во повисока лига. Финалистот ќе игра во баражот за промоција.

Teams ranked 5th to 8th in their conference after the regular season, play in the relegation group. The teams play additional 14 games which will determine the final ranking of these teams. Before the first matches are played, the teams get points based on their final rank in the regular season.

Позиција Поени
5 6
6 4
7 2
8 0Teams ranked 11th to 13th at the end of relegation group will play the runners-up from the lower leagues to avoid relegation.

Teams ranked 14th to 16th at the end of relegation group will be automatically relegated to the lower leagues and they will be replaced by the champions from these leagues.

Each league has three leagues below it where the teams from this league are relegated. If any league does not have all three leagues in the tier below but, for instance, only one, then only the team that ranked 16th will be relegated. In such a case the team ranked 15th will play in the relegation round.

На крајот на сезоната се определува крајниот пласман. Важно е да завршите што повискоко е можно. Главните и медиумските спонзори понудуваат поголеми договори за следната сезона на повиско рангираните тимови.

The relegation/promotion round is a best-of-three series. The matches are played on day 63, 64 and 65 of the season. The home field advantage in game 3 (if needed) goes to the team from the higher league.

Бодирачки систем
The following scoring system is used in the league:
Победа: 2 поени
Загyбен: 1 поен
Одиграј службено: 0 поени

If two or more teams are tied on points at the end of the regular season, the ranking is decided by the better goal average (ratio of points for and points against). If the teams are still tied, the final tie breaking criterion is higher overall team rating.

Систем на лиги
The top tier is made up of only one division. Then there are 3 divisions on the second tier and the number of divisions multiplies by three with each tier. Therefore, there are 9 divisions on the third tier, 27 on fourth, 81 on fifth etc. The divisions are marked by a combination of Roman and Arabic numerals. For example II.3 means that it is division number three on the second tier.

Регрупирање на лигата
На крајот на секоја сезона има прегрупирање на двете најниски лиги на означените земји.Тоа значи дека излишните лиги ќе бидат деактивирани и активните тимови ќе бидат ќе бидат префрлени во најниските можни лиги.Ова прегрупирање е неопходно за да се зачува интересот кон играта и воедно да се избегнат голем број на екипи без менаџер.За време на прегрупирањето може да се случи некои екипи од најниската лига да бидат промовирани едно ниво понагоре.

Врати се на почеток

Време во натпреварот


Времето кое е прикажано на горниот крај на страната е Централно Европско Време (CET) или времето на временската зона која вие сте ја одбрале во подесувањето на ваиот профил. Ноќните пресметки секогаш се во 05:00 ЦЕВ (CET). Датумот и денот од сезоната се единствените две работи кои се освежуваат за време на ноќното пресметување.

The games are played at different times based on the location of the home team. The table below shows the game times according to country.

Држава Game time (CET)
Аргентина 23:30
Австрија 20:30
Белорусија 19:30
Белгија 21:30
Босна и Херцеговина 20:30
Бразил 23:30
Бугарија 19:30
Канада 23:30
Чиле 23:30
Кина 13:30
Хрватска 20:30
Република Чешка 21:30
Данска 21:30
Естонија 19:30
Финска 19:30
Франција 21:30
Германија 21:30
Грција 19:30
Унгарија 20:30
Иран 19:30
Италија 20:30
Латвија 19:30
Литванија 19:30
Холандија 21:30
Норвешка 21:30
Полска 20:30
Португалија 21:30
Романија 19:30
Русија 19:30
Србија 20:30
Словачка 20:30
Словенија 20:30
Шпанија 21:30
Шведска 21:30
Швајцарија 21:30
Турција 19:30
Украина 19:30
Обединето Кралство 21:30
САД 23:30
Венецуела 23:30
Остаток на Светот 19:30

Врати се на почеток

Тим


Број на играчи во екипата
The minimum number of players on the team is 5. The maximum number is unlimited. However, if you have more than 20 players, you will have to pay a daily fee to the basketball association. The fee for each extra player is 5% of the combined salaries of all players. If the number of players drops below 5, you will be dismissed by the team owners. If a team doesn't have at least 5 players available, the game will be forfeit.

Вкупен пласман на тимот
The overall team rating is one of the most important indicators of the long-term performance of the team. It reflects the popularity amongst the fans and sponsors. After each season the overall team rating is reduced by 30%. The overall team rating grows with good results and all types of games, except for games in credit tournaments, have an influence.

Севкупниот рејтинг на тимот има значајно влијание на присуството и тимовите со повисок рејтинг генерално добиваат подобри понуди од генералните и медиумски спонзори.

Само ако изгубите прописно,вкупниот тимски рејтинг нема да се покачи.Тој се качува ако тимот има добар резултат против посилен противник.

Тимови без менаџери
There are two kinds of teams without manager. The first kind are teams marked with the † symbol. These teams lost their manager for some reason. The second kind are teams which have the text Team noname in their name. These teams have not had a manager yet.

Ако тимот нема менаџер, ќе се додели ан нов менаџер ако е во најниските лиги. Ако бројот на лигите од последното ниво е помал од претходното, тимој без менаџер од претходното ниво ќе бидат доделени на нови менаџери

Ако тимот играл преку 2 сезони со ист менаџер, не може да се додели на друг менаџер и ќе се замени со нонаме тим

Јачина на тимот
The team strength indicator shows the strength of your lineup in the last league game. The individual indicators represent the strength of your players in those categories.

The table below shows the influence of player attributes on team strength.

Јачина на тимотГолемо влијаниеСредно влијаниеМало влијание
ShootingShootingТехн.Скок
ДодавањеДодавање, Брзина--
СкоковиСкок, Агресивност-Техн.
ОдбранаБлокирање-Агресивност, Техн., Брзина

Искуство на менаџерот
Секој менаџер здобива искуство автоматски, со редовно играње на играта. За секој ден што ќе влезете во вашиот тим, добивате еден поен на менаџерско искуство. За три дена на неактивност ќе загубите поен. Додека не стигнете до 11 поени не губите поени за неактивност. Откако ќе ја достигнете оваа ознака не ќе се може да се намали под тоа. Бројот на поени кои сте ги освоиле го определува вашето ниво на искуство. Колку е повисокото вашето ниво, толку повеќе придобивки ќе можете да уживате. Предупредување! Искуството е врзано за вашиот тим и ако го изгубите вашиот тим, вие ќе треба да се започне собирање искуство од нула.

Нивоа на менаџерите во зависност од искуството
НивоПоениПридобивки
почетник0-10---
почетник11-50опцијата да купуваш или продаваш играчи или персонал,опцијата да земаш заем, опцијата да гласап за менаџер на национална селекција
аматер51-100опцијата да земаш мал заем, ПРО пакет за 7 дена, Опцијата да се бориш за менаџер на национален тим
професионален101-300опцијата да земаш среден заем
ветеран301-600опцијата да земаш голем заем
експерт601+можност да се земе максималниот кредит


Врати се на почеток

Календар


Мојот календар
In your calendar you can see the schedule of your games for the displayed month. The regular season games are scheduled during the main seasonal calculation.

You can play up to three games every day. One tournament game, one cup or friendly game and one league game. Cup games include games of the National Cup, Champions' League and Cup Winners' Cup.

Противнички календар
In the calendar of your opponent, you can see his/her schedule of games. The days which you can use to challenge the team to a friendly game are marked with an icon of green basketball players. This icon indicates, that neither you, nor your opponent have a game scheduled for this day, and you can play each other.

Врати се на почеток

Предизвици


You can challenge an opponent to a friendly game via his/her calendar. The days which you can use to challenge the team to a friendly game are marked with an icon of green basketball players. This icon indicates, that neither you, nor your opponent have a game scheduled for that day, and you can play each other. It is important to note that you cannot send a challenge for the current day. If you want to cancel a friendly game, you must do so at least two days before the game.

The home field advantage does not apply to friendly games.

Врати се на почеток

Финансии


The revenues of a club come from several sources. The basic source of revenue is from ticket sales. The ticket prices can be set in the range from 100 to 300. Another source of revenue is the souvenir sale. The number of souvenirs sold depends mainly on attendance, popularity of the players and the number of fan shops in the arena. Yet more revenue comes from general sponsor, media sponsor and VIP lounge lease.

Средствата заработени од продажба на билетите од еден пријателски натпревар се делат. Затоа двете екипи кои учествуваа во пријателскиот натпревар ќе имаат половина од овие средства додадени на нивните сметки. Приходите од продажба на влезници од Националниот Куп истотака се поделува помеѓу двете екипи.

Генерален спонзор
Секој тим има валиден договор со спонзор до доаѓањето на нов менаџер. Спонзорите се договарат на крај на сезона. Клубoт ќе дoбие три пoнуди нa секoј oд прите пoследoвaтелни денoви. Дoкoлку прифaтите некoјa пoнудa, клубoт немa дa дoбивa пoвеќе пoнуди. Дoкoлку не прифaтите нитуеднa oд деветте пoнуди, сoпствениците сaми ќе изберaт спoнзoр сo фикснa неделнa исплaтa без бoнуси следниoт ден. Дoгoвoрoт сo генерaлниoт спoнзoр е пoтпишaн зa целaтa нaреднa сезoнa.

There are three various types of sponsor offers. The first type is based on regular weekly payments. In the second type of contract, the weekly payments are lower, but you get financial bonuses after every league win. This applies to regular season, playoff, placement playoff, relegation round and relegation/promotion round. Во третиот вид на понуди треба да одберите планирана позиција. Бонусот се плаќа на 5 пати во сезона (day 13, 24, 35, 46 and 62 of the season) Ако не ја остварите планираната позиција не добивате бонус.

Спонзорите на учинок можи наново да се договорат на средина од сезоната. Ако не си задоволен од спонзорот можи да го смениш на средина од сезоната. Доколку го имате третиот тип на договор, можете да го замените за првиот или да ја промените таргет позицијата на средина од сезоната. Доколку вашиот тим е преместен во друга лига за време на лигашкото регрупирање и сте потпишале договор со бонуси, вие можете да преговарате за овој договор во првите два дена од сезоната.

The amount of money you get from the general sponsor is influenced mainly by: the final ranking in the recently ended season, the overall team rating and the level of the human resources and economic department. The first offers arrive on the last Thursday of the season which is day 67 of the season.

The sponsors also take into account whether your team was promoted or relegated. If your team was promoted to a higher league, you can expect better offers. On the other hand if it was relegated, the offers will be worse. Sponsors pay special attention to how your team approaches key games in connection with promotion or relegation. If they find out that your team plays these games with significantly weakened lineup, it will reflect on their offers at the end of the season. These key games are playoff quarterfinals, semifinals and finals as well as the promotion/relegation games.

Taking part or qualifying for Champions' League or Cup Winners' Cup will also draw better sponsorship offers. The quality of the offer is also influenced by the level of your league. The number of league tiers in the country may also influence the sponsor offers. The sponsors are more willing to invest in countries with larger number of leagues.

Секој пат кога ќе добиете понуда можете да ја прифатите или одбиете. Нова понуда ќе пристигне и ако вие не сте ја одбиле предходната понуда. Предходната понуда ќе биде автоматски одбиена кога ќе пристигне нова пинуда.

Медиумски спонзор
As with general sponsor, the team already has a valid contract with a media sponsor upon arrival of the new manager. The media sponsorships for the upcoming season are negotiated at the end of each season. The club receives three offers on three consecutive days. If you accept the first offer, the club will not receive any further offers. If you do not accept any of the three offers, the owners will sign a contract with a new media sponsor on the following day even without your approval. The sum offered by the media sponsor is divided into regular weekly payments which are transfered to the club's account every Wednesday. To help you make a decision, the human resources and economic department will give their recommendation on each offer. The amount of money you get from the media sponsor is influenced mainly by: the final rank in the recently ended season, the overall team rating, the level of the human resources and economic department and the capacity of the arena. Warning! The offers from media sponsors are based on the current capacity of the arena. The sectors under construction are not taken into account. The first offer arrives on the last Thursday of the season which is day 67 of the season.

Медиумскиот спонзор исто така зависи од тоа дали вашиот тим е промовиран или испаднат во друга лига.Ако вашиот тим е промовиран во повисока лига,можете да очекувате подобра понуда.Ако пак е испаднат во пониска лига,понудата може да биде полоша,Медиумскиот спонзор обраќа повеќе внимание на тоа како вашиот тим игра во клучните игри за испаѓање или промовирање.Ако тие дознат дека вашиот тим ги играл овие натпревари со значајно ослабнат состав,тоа ќе резултира на понудите на крајот на сезоната.

Taking part or qualifying for Champions' League or Cup Winners' Cup will also draw better offers from media sponsors. The quality of the offer is also influenced by the level of your league. The number of league tiers in the country may also influence the media sponsor offers. The media sponsors are more willing to invest in countries with larger number of leagues.

Секој пат кога ќе добиете понуда можете да ја прифатите или одбиете. Нова понуда ќе пристигне и ако вие не сте ја одбиле предходната понуда. Предходната понуда ќе биде автоматски одбиена кога ќе пристигне нова пинуда.

VIP салон
When the VIP lounge construction is finished, the team owners automatically lease it to some company until the end of the current season. Companies then send in new offers at the end of each season. The club will get three offers on three consecutive days. If you accept the first offer, the club will not receive further offers. If you do not accept any of the three offers, the owners will lease the VIP lounge to a new company on the following day even without your approval. VIP lounges are leased for the whole duration of the following season. The sum offered by the leaseholder will be divided into regular weekly payments, which will be transfered to the club's account each Wednesday. To help you make a decision, the human resources and economic department will give their recommendation on each offer. The amount of money you get from the lease of the VIP lounges lease is influenced mainly by: the ranking in the league, the overall team rating, the level of the human resources and economic department and the level of the stand. The first offer arrives on the last Thursday of the season which is day 67 of the season.

The VIP lounge suitors also take into account whether your team was promoted or relegated. If your team was promoted to a higher league, you can expect better offers. On the other hand if it was relegated, the offers will be worse. VIP lounge suitors pay special attention to how your team approaches key promotion or relegation games. If they find out that your team plays these games with significantly weakened lineup, it will reflect on their offers at the end of the season.

Taking part or qualifying for Champions' League or Cup Winners' Cup will also draw better offers from the companies for the lease of the VIP lounges. The quality of the offer is also influenced by the level of your league. The number of league tiers in the country may also influence the VIP lounge lease offers. There is a bigger demand for VIP lounges in countries with larger number of leagues.

Секој пат кога ќе добиете понуда можете да ја прифатите или одбиете. Нова понуда ќе пристигне и ако вие не сте ја одбиле предходната понуда. Предходната понуда ќе биде автоматски одбиена кога ќе пристигне нова пинуда.

Парична награда
Екипите можат да добиваат екстра пари од фондот на награди. Парите за награди се доделува за финалното рангирање за сезоната, за финалното рангирање после плејофите и истотака за водечките позиции во статистиката на играчите. Парите за награди зависат од финалното рангирање на екипата и/или играчите како и од нивото на вашата лига и просечниот рејтинг на екипата од сите екипи во лигата.

Позајмувања
If you plan to build up the arena or buy players but the financial situation is not the best, you can borrow money from the bank. You have to be careful when borrowing because the bank loans money with interest which has to be repaid as well. You can only have one loan at a time! Заемот може да биде исплатен предвремено,но само ако ја имате потребната сума на вашиот акаунт.Што побрзо го исплатите заемот,помалку трошите на ратите за исплаќање.

Има 6 типа на заеми зависно од позајмента сума. За секој тип на заем треба да имате определено менаџерско искуство. Што повеќе пари сакате да позајмите, толку повеќе треба да имате менаџерско искуство.

Врати се на почеток

Играчи


Особини
The most important characteristics of a player are his attributes. Each player has seven basic attributes: Shooting, Blocking, Passing, Technique, Speed, Aggressiveness and Jumping. Each of these attributes has its quality, which is inborn and does not change throughout the career. You can only see exact values of the quality of attributes for players who have been scouted by the scouts from your human resources and economic department. The quality of the attribute determines the ability of a player to improve the given skill.

Особини

A - Вредноста на атрибутот што се користи да се одредат моменталните способности на играчот.
B - Квалитетот на атрибутот што ја определува способноста на играчот да се унапредува во даден атрибут.Можете да ја видите точната вредност на атрибутот во две децимали со движење на вашиот маус на атрибутот во профилот на играчот. Квалитетот на секој атрибут е прикажан во сива боја веднаш до вредноста на атрибутот. Ако играчот е скаутиран, покажаните квалитети се прецизирани и обоени зелени.

Опис на атрибутите:

Shooting: The shooting attribute is important for all the players who attempt a 3 point shot or a medium range shot. The higher the shooting attribute, the higher the possibility that the player will make the goal. The most frequently shooting players are shooting guards. On the other hand point guards attempt the fewest shots. The shooting attribute has no influence on close range shots.

Блокирање: The blocking attribute is used by players in defense. Blocking represents the ability of players to block both shots and opponents who are getting ready for a shot. Blocking is also important in the efforts to force a turnover by disrupting the play of the attacking team and intercepting passes.

Додавање: You cannot play basketball without good passing. Every player must be able to pass the ball. This attribute is most important for point guards and shooting guards. On the other hand, it is least used by power forwards and centers.

Техн.: This attribute has a number of uses. Technique represents the ability of a player to dribble with the ball or to deceive the opponent with fake moves. Technique is also used for close range shots (lay-ups and slam dunks).

Брзина: Speed is important especially for point guards. But others must also practice speed. It is an important attribute for teams who rely on fast breaks. Speed is also used for shutting down fast breaks of the opponent.

Агресивност: Aggressiveness is used mainly by power forwards and centers who come into contact with the opposing players most often. A center who cannot establish a physical advantage is not very useful. However, it also has a down side. Players with high aggressiveness rating and poor technique commit more fouls.

Скок: Jumping is used by players when shooting from medium or close range. This attribute is also very important for getting to rebounds.

Usage of attributes by position
ПозицијаVery big influenceГолемо влијаниеСредно влијаниеМало влијаниеVery small influenceRecommended height
Point guardДодавањеТехн., Брзина--Агресивност, Скок175-190cm
Shooting guard-Додавање, Техн.БрзинаАгресивност, Скок-185-200cm
Small forward--Додавање, Техн., Брзина, Агресивност, Скок--190-205cm
Power forward-Агресивност, СкокБрзинаДодавање, Техн.-200-215cm
ЦентарАгресивност, Скок--Техн., БрзинаДодавање205-220cm

Висина
Height is extremely important in basketball. Tall players have an advantage in the restricted area near the basket, while the shorter players utilize their mobility and skill. For each position there is an optimum height. The tallest players in the team usually play on the position of a center or a power forward. Short players excel on the position of a point guard or a shooting guard.

Players will keep growing for some time after they arrive from the sports academy. The length of this period is individual as well as the rate at which the players grow in height.

Времетраење на кариерата
Друга важна карактеристика на играчот е неговата долговечност во кариерата . Долговечноста во кариерата покажува за колку време играчот ќе биде во состојба да се подобрува. Долговечноста во кариерата има седум нивоа. Ако играчот достигне најниско ниво (0 / 6), тој ќе престане да се подобрува, и неговите атрибути почнуваат да се намалуваат. Брзината на влошување на атрибутите се зголемува со возраста.

Career longevity is updated once in a season in the main seasonal calculation. The value can never get higher, but it can stay at the same level repeatedly. At higher age it tends to drop faster.

Популарност
Each player has a certain level of popularity, which indicates how popular he is amongst the fans. Popularity grows when a player getting accolades and awards. Popularity grows faster in the higher divisions. The levels of popularity from the lowest to the highest are: Unknown, Known, Popular, Admired, Famous, Celebrity, Worldwide Star and Superstar. There are two main advantages to having popular players on the team. They increase attendance and also souvenir sales.

Внимание! Популарноста на играчот истотака може да се намалува. Колку повеќе популарен е играчот, толку повеќе поени за популарност губи после лош настап. Ова не се применува за пријателски и турнирски натпревари коишто немат влијание врз популарноста на играчите.

Енергија
Енергијата на играчот се покажува со 2 бројки - моменталната енергија и енергијата за сезоната.Ова е прикажано во следниот формат: e.g. 80/100.Првата бројка ја покажува моменталната енергија на играчот, i.e. енергијата што играчот ја има во даден момент.Втората бројка е енергијата за сезоната и тоа е максималната енергија што играчот може да ја достигне за време на сезоната.Енергијата за сезоната се намалува како што се зголемува бројот на мечевите.Се намалува побрзо ако мечевите се играат на голема важност.Така да енергијата за сезоната не може да биде зголемена.Таа се дополнува на максимум на почетокот на новата сезона,после сезонските пресметувања.Енергијата на играчот е многу важна така што ниската енергија наштетува на претставувањето на играчот во мечот.Секој играч чијашто енергија се е намалила после мечот,си ја надополнува максималната енергија за сезоната автоматски со процесот на востановување.

The decrease of current and seasonal energy of players is based on minutes played. Minutes played in the extra time are included in that.

The seasonal energy of players decreases according to the following table (based on 40 minutes played):

Тип на играта Многу мало Низок Нормално Висок Многу големо
Пријателски натпревари 0.02 0.05 0.10 0.20 0.30
Натпреварувачки натпревари 0.10 0.25 0.50 1.00 1.50

Запиши: Натпреварите одиграни во лигата, Националниот Куп, интернационалните купови и натпреварите на националниот тим (освен пријателските) се натпреварувачки натпревари. Credit tournament games have no influence on the energy of players.

Искуство
The players gain experience by playing minutes in games. The more difficult the games are, the more experience the player gains. Experience has a direct influence on the player's performance in the game. Game importance also has an effect on experience gains. The higher the importance, the more experience player can gain from the game.

Rating in game
Apart from the statistics, the game summary also contains the rating of each player who has appeared in the game. This rating does not represent the performance of the player in that game, but his abilities and overall suitability for the position on which he played during the game. If a player has changed his position during the game, this will have an effect on his rating. The final rating is the combination of his experience, chemistry, energy and attributes needed for the given position. The rating is intended to help you train and use players properly.

Повреди
Во PowerPlay Manager максималната можна должина на опоравување од повредата е 28 дена. Сепак повредите кои траат до две недели се почести. Честотата на повреди во вашата екипа влијае од повеќе фактори.Тимот со поголем број на играчи логично ќе има повеќе повредени. Ќе имате помалку повреди и времето за опоравување ќе биде помало,доколку имате повисоко ниво на медицинскиот центар и ако вработите добри лекари.

Players who have less than 6 days to full recovery have day-to-day status. Players who are day-to-day with injury can be dressed, but the further away from full recovery they are, the poorer their performance in the game. You can set whether your day-to-day players should play games or not. Предупредување!Оваа поставка се однесува само на играчи кои ќе се повредат во иднина. Поставување на моментално повредени играчи мора да се промени поединечно за секој играч.

Отпуштање играч
If a player whose overall rating is higher than 400 is dismissed or his contract is not renewed, he will automatically go on the market. If his overall rating is lower or equals 400, the player will retire. Ако менаџерот не го продолжи договорот на слободен агент без понуди тој ќе се пензионира.

Играчи на националниот тим
Доколку играчот е во националниот тим и неговиот клуб го изгуби својот менаџер, играчот ќе биде испратен на пазарот автоматски, без оглед на неговиот севкупен рејтинг

Врати се на почеток

Договори


The rookie contracts with players from the sports academy are signed for a duration from 35 to 105 days. If you acquire a player from the market, the length of his contract will be the same that he had in his previous team. Each time you extend a player's contract, it is for a duration of 70 days (the duration of one season). In case you don't want to extend a player's contract, turn off the automatic contract extension on the Contracts page or in the player's profile. The other option of how to dismiss a player is by terminating his contract from his player profile. However, if you terminate a contract, you have to pay 50% of the remaining contract worth to the player as compensation.

Ако на слободен агент му заврши договорот и тој не бара бонус за потпишување неговиот договор ќе биде продолжен ако е активирано автоматско продолжување. Должината зависи од возраста на слободниот агент.

Внимание! Автоматското продолжување на договор е исклучено кога ACE опцијата е наместена на "Не".

The player salary depends mainly on his overall rating, experience, popularity and league level. Higher league means higher expenses on player salaries. Foreign players have 25% higher salaries than local players. Сите играчи се сметаат за локални во светската лига без оглед на неговото потекло.

Платата на персоналот зависи главно од вредноста на највисокиот атрибут, и помалку од вредноста на другите атрибути. Персоналот од повисоките лиги има повисоки плати.

Слободни агенти
По достигнувањето на одредена возраст, играчите се стекнуваат со статус слободен агент и тие можат да изберат понуди за договор од други клубови. Постојат три типа на слободни агенти:
 • Ограничен слободен агент
  Играч кој е стар 26 години и чиј договор истекува за 14 дена. This kind of player has the right to negotiate with other teams. His new contract will be made up of signing bonus and daily salary calculated by the standard key. The contract is signed for 210 days (3 seasons). The teams can send bids from 14 to 8 days before the contract expires. Then the current team will have 7 days to decide. It is enough for the current team to match 15% to 70% of the highest offer (the exact number depends on the number of paid out season bonuses) in order to keep the player. If the current team does not match the required amount, the player signs a contract with the highest bidder. His former team receives a compensation in the amount of 50% of the signing bonus for losing a restricted free agent.
 • Група 1 Неограничен слободен агент
  Играч кој е стар 29 години и чиј договор истекува за 14 дена. This kind of player has the right to negotiate with other teams. His new contract will be made up of signing bonus and daily salary calculated by the standard key. The contract is signed for 210 days (3 seasons). The teams can send bids from 14 to 8 days before the contract expires. Then the current team will have 7 days to decide. It is enough for the current team to match 35% to 90% of the highest offer (the exact number depends on the number of paid out season bonuses) in order to keep the player. If the current team does not match the required amount, the player signs a contract with the highest bidder. His former team does not receive any compensation because the player is an unrestricted free agent.
 • Група 2 Неограничен слободен агент
  Играч кој е најмалку 32 години стар и чиј договор истекува за 14 дена. This kind of player has the right to negotiate with other teams. His new contract will be made up of signing bonus and daily salary calculated by the standard key. The contract is signed for 70 days (1 season). The teams can send bids from 14 to 8 days before the contract expires. Then the current team will have 7 days to decide. It is enough for the current team to match 35% to 90% of the highest offer (the exact number depends on the number of paid out season bonuses) in order to keep the player. If the current team does not match the required amount, the player signs a contract with the highest bidder. His former team does not receive any compensation because the player is an unrestricted free agent.

Сезонски бонуси
Every season, you may pay out bonuses to a maximum of two under 25 players, who you consider core players important for the future of your club, in order to gain their loyalty. The season bonus equals 10 day salary of the player and for every such bonus, the player gives you a 5% discount on the signing bonus when he reaches free agency. This means that the maximum number of bonuses that a player can get throughout his career is 11 (from 15 to 25 years of age). This way you can get a discount of up to 55% on the signing bonus. These bonuses are not published.

Врати се на почеток

Вежби


There are a number of factors that influence the practice efficiency. The most important is the level of training and regeneration facilities and the quality of the staff working there. The higher the quality of the practiced attribute, the faster the improvement rate. As the career longevity decreases and the player gets older, the ability to improve decreases too. Players who play more minutes must regenerate more and therefore they will practice less after a match. Regeneration is automatic. Players who play in a game will get a smaller practice improvement on that given day in comparison to players who rested. The smaller practice improvement is compensated by the experience gained, which also has a significant influence on the performance of a player. The better the regeneration facility, the faster the players regenerate after a game and their practice deficit compared to the players who rest decreases.

Attributes are divided into offensive (shooting, passing), defensive (blocking, aggressiveness) and universal (technique, speed, jumping). If your players practice offensive attributes, the coaches apply their attribute called offense coaching. The regeneration of these players will depend on the physiotherapists and their attribute offense regeneration. If your players practice defensive attributes, the coaches apply their attribute called defense coaching. The regeneration of these players will depend on the physiotherapists and their attribute defense regeneration. If your players practice universal attributes, the coaches apply the average value of their two attributes. The regeneration of these players will depend on the physiotherapists and the average value of their two attributes.

Врати се на почеток

Маркет


Ако сакаш да го засилиш твојот состав преку одреден тип на играч или ви треба член на тимскиот менаџмент, маркетот ви дава можност да најдете таков. Маркетот функционира како аукција, која ја добива менаџерот со највисок понуден износ. Ако некој испрати нов влог а има помалку од една минута до крајниот рок, тогаш крајниот рок се продолжува за една минута, после крајниот рок, трансверите се извршуваат во интервали од еден час, што значи дека ќе го имате играчот или членот на менаџментот брзо после крајниот рок.

For every transfer there is a minimum 5% fee from the transfer price that is paid to the basketball association, with the minimum fee being 10,000. The 5% transfer fee is set for the first 3 players sold over the last 70 days. If your team has more than 3 players sold over the last 70 days, the fee goes up by 5% for every player sold beyond the limit. The maximum fee is 75% from the selling price. The fee is always paid by the selling team and it is paid even if there are no bidders for the player. If a player is not sold, only 5% from the starting bid price is paid (minimum 10,000 and maximum 5,000,000).

Внимание! Ако купите играч нема да сте во можност да го продавате во наредните 50 дена. Ова не влијае на играчите од спортската академија или на оригиналните играчи од тимот.

Истите правила за трансфери се прилагаат и за персонал. Бројот на продажби се пресметува одделно за играчи и за персонал. Тоа значи дека таксата за продажба на играчи не е поврзана со таксата за продажба на персонал.

За да можеш да купуваш и продаваш играчи и членови на менаџментот мора да имате најмалку 11 поени менџерско искуство. Причината за ова е да се спречи можност за мамење и да се заштитат новите менаџери од правење на лоши одлуки.

Внимание: Член на персоналот кој има помалку од 11 дена до негово пензионирање не може да биде ставен на пазарот.

Слободни агенти
Ограничените и не ограничените слободни агенти се потенцирани на маркетот. Различни правила се применуваат кај овие играчи. Можете да пратите само 1 понуда за секој слободен агент. Не понудувате пари на тимот, туку на играчот директно како потпишувачки бонус. Слободниот агент прифаќа понуди од други клубови 14 до 8 дена пред неговиот договор да измине. Сите понуди се доверливи.

Играчот ја избира највисоката понуда и тогаш му дава на сегашниот тим 7 дена да се согласи со неговите финансиски барања.Ова може да се изменува на база на статусот на слободниот агент и неговата лојалност кон неговиот сегашен работодавец.Дури и играчот да ја прифати вашата понуда ,тоа не значи дека ќе потпише за вашиот клуб.Дали ќе го добиете играчот или не,зависи од тоа колку неговиот сегашен клуб ги исполнува неговите барања или не.

Ако некој играч добие повеќе идентични понуди, тој ќе ја избере онаа од тимот што игра во лига со највисок просек на вкупниот тимски рејтинг. Ако ова е идентично исто така, тој ќе го избере тимот со најголем вкупен тимски рејтинг.

If you manage to acquire a restricted free agent, you sign a contract for 210 days (3 seasons) and his former team receives a compensation in the amount of 50% of the signing bonus. In case of a group 1 unrestricted free agent, the contract length is also 210 days (3 seasons), but his former team does not receive any compensation. Group 2 unrestricted free agent always signs a contract for 70 days (1 season) only.

Внимание: A player who becomes a free agent in less than 9 days cannot be placed on the market (less than 23 days before the contract expires).

Врати се на почеток

Арена


In the beginning, each club has a small arena with a capacity of 400 spectators and the cheapest type of stands. The arena has 8 sectors marked A through H. You can build a different type of stand in each sector with different accessories. The table below shows the overview of the types of stands and their capacities and available accessories:

Ниво Вид на трибина Минимален капацитет Максимален капацитет Снек бар Ресторан ВИП салон Центар на новинари Фан шоп
1 Мала со стоење 50 100 1 0 0 0 1
2 Средна со стоење 100 200 1 0 0 0 1
3 Голема со стоење 150 250 1 0 0 1 1
4 Мала со седење 200 300 2 0 0 1 2
5 Средна со седење 250 450 2 0 0 1 2
6 Голема со седење 300 600 2 1 0 2 2
7 Едноспратна мулифункционална 400 800 2 1 1 2 3
8 Двоспратна мултифункционална 600 1,500 3 1 1 2 3
9 Троспратна мултифункционална 1,000 2,500 3 1 1 2 3

Со подобра трибина можете да очекувате поголема посетеност.Се разбира цените се покачуваат со повисоките нива и времето за изградба се зголемува како што можете да видете на следната табела:

Вид на трибина Минимален капацитет Максимален капацитет Минимална цена Максимална цена Изградба
(Денови)
Капацитетот е надграден
(Денови)
Мин / Макс дневни трошоци
Мала со стоење 50 100 - 35 000 - 1 170/240
Средна со стоење 100 200 270 000 420 000 3-4 2 540/840
Голема со стоење 150 250 1 100 000 1 700 000 7-8 3 2 200/3 400
Мала со седење 200 300 3 500 000 5 000 000 16-17 5-6 7 000/10 000
Средна со седење 250 450 6 000 000 10 000 000 19-22 7-8 12 000/20 000
Голема со седење 300 600 10 500 000 18 000 000 23-27 8-10 21 000/36 000
Едноспратна мулифункционална 400 800 17 400 000 27 800 000 31-37 11-14 34 800/55 600
Двоспратна мултифункционална 600 1 500 24 800 000 50 000 000 37-51 14-23 49 600/100 000
Троспратна мултифункционална 1 000 2 500 38 000 000 81 500 000 46-69 18-33 76 000/163 000

You can build various accessories on each type of stand. Snack bars and restaurants draw more people to the arena. Fan shops increase the incomes from the souvenir sale. VIP lounges can be leased and they bring extra income to the club. Press centers allow journalists to make reports from the matches, which increases the motivation of players and therefore their performance. Some types of accessories can only be built on the more expensive stands. If you want to build a better type of stand, you first need to demolish all the accessories of the current stand and then the stand itself. After demolition, you will get a refund of 50% of the value of the stand and its accessories. Само тогаш ќе бидете во можност да изградите нов штанд. Внимание! За време на изградбата, овој сектор нема да има публика.

Other arena upgrades include car park, scoreboard, lighting and sound and the court surface quality can also be improved. All of these improvements help increase the attendance. Секое ниво на паркингот претставува 500 паркинг места. Може да се изгради до максимум 2.500 паркинг места.

Вреетраење на изградба на помошните објекти:

Arena upgrades Времетраење на изградбата
Снек бар 10
Фан шоп 10
Центар на новинари 10
Ресторан 20
ВИП салон 20
Пакинг за автомобили 10
Семафор за резултат 20
Квалитет на теренот 20
Осветлување и звук 20

Цените на акцесориите се зголемува со нивото на трибината каде што се изградени:

Ниво на штанд Цена Дневни трошочи
1 5 000 10
2 15 000 30
3 75 000 150
4 210 000 420
5 425 000 850
6 765 000 1 530
7 1 260 000 2 520
8 1 680 000 3 360
9 2 857 500 5 715

Prices of arena upgrades:

Ниво Пакинг за автомобили Семафор за резултат Квалитет на теренот Осветлување и звук
1 2 000 000 4 000 000 4 000 000 4 000 000
2 4 000 000 8 000 000 8 000 000 8 000 000
3 6 000 000 12 000 000 12 000 000 12 000 000
4 8 000 000 16 000 000 16 000 000 16 000 000
5 10 000 000 20 000 000 20 000 000 20 000 000

Daily expenses on the maintenance of arena upgrades:

Ниво Пакинг за автомобили Семафор за резултат Квалитет на теренот Осветлување и звук
1 4 000 8 000 8 000 8 000
2 8 000 16 000 16 000 16 000
3 12 000 24 000 24 000 24 000
4 16 000 32 000 32 000 32 000
5 20 000 40 000 40 000 40 000


Посетеност

Следниве фактори влијаат на посетеноста:
 • Капацитет на салата
 • Ниво на штандови
 • Додатоци на штандот (главно освежувачки)
 • Ниво на семафорот
 • Квалитет на теренот
 • Ниво на осветлување и озвучување
 • Број на паркинг места
 • Позицијата на вашиот тим во лига пласманот
 • Позиција на противникот на лигашката табела
 • Лига ниво
 • Вкупен пласман на тимот
 • Популарност на твоите и играчите на противникот
 • Дерби натпревар (натпревар помеѓу екипи од ист регион)
If you play a league game (or part of it) on very low or low game importance and you don't win, the fans will remember that your team's effort was weak and they might not be willing to attend your next home league game. The attendance drop will be bigger if you play on very low and smaller if you play on low importance. Also the portion of the game that you play on low or very low will be taken into account. If you win, the importance that you used will have no effect on the attendance of the following game. Also, if your team is much weaker than the opponent, your fans will forgive you even if you play on very low and lose.

Врати се на почеток

Фабрики


An important part of any club is its facilities. There are seven types of facilities. In the beginning every club has every facility on the first level. There are 15 levels for each type of facility and the higher levels have higher expenses on maintenance. The construction duration and the price increases with each level.

The facilities are divided into three price groups:
 • Група 1 - Центар за тренинг, Човечки ресурси и економски оддел
 • Група 2 - Центар за обновување, Спортска академија
 • Група 3 - Центар за одржување, Образовен центар, Медицински центар
Ниво на објект Времетраење на изградбата (Денови) Цена
Група 1
Дневни трошочи
Група 1
Цена
Група 2
Дневни трошочи
Група 2
Цена
Група 3
Дневни трошочи
Група 3
1 - - 800 - 500 - 333
2 2 400 000 1 333 300 000 1 000 200 000 667
3 3 600 000 2 000 450 000 1 500 300 000 1 000
4 6 1 000 000 3 333 750 000 2 500 500 000 1 667
5 9 1 600 000 5 333 1 200 000 4 000 800 000 2 667
6 13 2 600 000 8 667 1 950 000 6 500 1 300 000 4 333
7 17 4 200 000 14 000 3 150 000 10 500 2 100 000 7 000
8 22 6 800 000 22 667 5 100 000 17 000 3 400 000 11 333
9 28 11 000 000 36 667 8 250 000 27 500 5 500 000 18 333
10 34 17 800 000 59 333 13 350 000 44 500 8 900 000 29 667
11 41 28 800 000 96 000 21 600 000 72 000 14 400 000 48 000
12 48 46 600 000 155 333 34 950 000 116 500 23 300 000 77 667
13 56 75 400 000 251 333 56 550 000 188 500 37 700 000 125 667
14 65 122 000 000 406 667 91 500 000 305 000 61 000 000 203 333
15 74 197 400 000 658 000 148 050 000 493 500 98 700 000 329 000

Типови на објекти
 • Центар за тренинг - Установата за обука обезбедува услови каде што играчите можат да тренираат и вежбаат за да може поефективно да се подобрат. Можете да вработите член на персоналот - тренер за да го зголеми влијанието на установата за обука.
 • Центар за обновување - Натпреварите се заморни за играчите, така што тие не се во состојба да тренираат ефикасно. Со изградба на објектот за регенерација може да се избегне овој проблем. Можете да вработите член на персоналот - физиотерапевт да го зголеми влијанието на објектот за регенерација. Добар објект за обнова и неговиот персонал, исто така помога во зголемувањето на тренинг ефикасноста на играчите кои не се во игра, но во помала мера.
 • Човечки ресурси и економски оддел - Полесни преговори со спонзорите, поефикасна продажба на сувенири, вработување на подобри членови на персоналот или побрзо скаутирање на свои играчи, како и на противничките играчи се олеснува во овој оддел. Можете да вработите член на персоналот - менаџер за да го зголемите влијанието на одделот за човечки ресурси и економија.
 • Центар за одржување - Every arena is subject to wear and tear over time. To minimize your maintenance costs and to avoid greater damage by the fans, you need to build up a maintenance center. You can hire a staff member - arena custodian to increase the influence of the maintenance center.
 • Образовен центар - Ако сакате вашиот персонал да продолжи со нивното подобрување и обука, мора да инвестира во центар за образование. Можете да вработите член на персоналот - предавач за да се зголеми влијанието на центарот за образование.
 • Спортска академија - Нивото на вашата спортска академија одредува како вашиот клуб ги обира јуниорите. Колку е повисоко нивото толку повеќе јуниори ќе излегуваат и ќе бидат подобро подготвени. Твоите сениори исто така може да одат во спортски кампови и побрзо да ги подобрат своите вештини. Можете да вработите член на персоналот - спортски директор за да го зголеми влијанието на спортската академија.
 • Медицински центар - Повредите се катастрофа за секоја екипа. За да се намали можноста од повреда и да се забрза закрепнувањето на играчите по повредите, можете да изградите медицински центар. Можете да вработите член на персоналот - лекар да го зголеми влијанието на медицински центар.


Врати се на почеток

Вработени


The facilities have an influence even if you don't have any active staff. However, hiring some staff has a major effect on their efficiency. The efficiency of each facility can be enhanced by two to four staff members. The staff member marked as head has the greatest influence, while the assistants have a little bit smaller influence. If you do not mark a staff member as head or assistant, then this person will have no influence on the efficiency of the facility. Можите да имате 8 вработени во секој објект.

Апликантите ги праќаат своите апликации за работа самостојно и твоите човечки ресурси и економскиот оддел ги проценува еднаш неделно. Бројот на апликанти се зголемува со нивото на човечки ресурси и еконосмкиот оддел. Исто така зависи и од твоите менаџери и нивната скаутирачка ефикасност. Меѓутоа, загарантирано ти е барем еден апликант и можеш да добиеш најмногу 4 апликанти во исто време.

Кандидатите се генерираат во моментот кога првпат ќе ги видите. Сепак ако не ја видите последната група од сезоната на кандидати пред крајот на сезоната, кандидатите ќе бидат генерирани автоматски непосредно пред почетокот на новата сезона.

Табелата подолу ги покажува потенцијалните бројки на персоналот според нивото на одделението за човечки ресурси и економија.

Ниво на објект Минимум Максимална
1 1 1
2 1 1
3 1 1
4 1 2
5 1 2
6 1 2
7 1 2
8 2 3
9 2 3
10 2 3
11 2 3
12 2 4
13 2 4
14 2 4
15 2 4

The attributes of the applicants are influenced mainly by the level of facility that they are applying to work at. So if you have the training facility at level 10, you will get better applicants for the job of a coach than if you have the training facility at level 3. If you don't hire the applicants proposed by the human resources and economic department, then these applicants will be gone upon the arrival of new applicants.

Вработен потпишува договор за следните 70 дена. Ако не сакате да му го продолжите договорот исклучете го автоматското продолжување на договорот. Исто така можете да го прекините неговиот договор но ќе треба да платите половина од остатокот на неговиот договор. Исто така можете и да го продадете.

Апликантите можат да бидат стари од 50 до 55 години. Секој член на персоналот се пензионира на 61 година, што значи дека нема да бидете во можност да го продолжите нивниот договор. Секој член на персоналот има два атрибути и двата од нив имаат свој квалитет. Можете да ги видите само точните вредности на квалитетот на атрибутите за членови на персоналот кои биле скаутирани од твоите човечки ресурси и економскиот оддел.

The efficiency of an attribute is a percentage of influence that your staff have on their facility. The maximum efficiency is therefore 100%. This efficiency depends on the value of the respective attribute of your head staff member and his assistants. The maximum attribute value of a staff member is 100, which means that the best possible staff member can have 200 points in attributes.

 • Тренерот е вработен во објектот за тренинг. Неговите атрибути се:
  • Тренирање одбрана – this attribute indicates the ability to train the defensive attributes of players (blocking, aggressiveness) and it has a partial influence on the training of universal attributes of players (technique, speed, jumping).
  • Нападачки тренинг – this attribute indicates the ability to train the offensive attributes of players (shooting, passing) and it has a partial influence on the training of universal attributes of players (technique, speed, jumping).

  The number of coaches that your team requires depends on the number of players. The more players you have, the more coaches you need so that players can practice efficiently.

  Број на играчи Number of coaches
  <21 2
  21-28 3
  29-36 4
  >36* 4

  * - for every player over the limit, the coaching efficiency of coaches is reduced by 4%

 • Физиотерапевт е вработен во објектот за регенерација. Неговите атрибути се:
  • Регенерирање на одбраната – this attribute indicates the ability to regenerate players who practice defensive attributes (blocking, aggressiveness) and it has a partial influence on the regeneration of players who practice universal attributes (technique, speed, jumping).
  • Регенерација на нападот – this attribute indicates the ability to regenerate players who practice offensive attributes (shooting, passing) and it has a partial influence on the regeneration of players who practice universal attributes (technique, speed, jumping).

 • The number of physiotherapists that your team requires depends on the number of players. The more players you have, the more physiotherapists you need so that players can regenerate and practice efficiently.

  Број на играчи Number of physiotherapists
  <21 2
  21-28 3
  29-36 4
  >36* 4

  * - for every player over the limit, the regeneration efficiency of physiotherapists is reduced by 4%

 • Менаџерот е вработен во објектот за Човечки ресурси и економија. Неговите атрибути се:
  • Извидување - овој атрибут ја означува способноста да се прават попрецизни пресметки на квалитетот на играчите и персоналот и истотака влијае на брзината за скаутирање на луѓето во редот за скаутирање. Атрибутот истотака ја означува способноста да се осигурува повеќе кандидати за работа.
  • Маркетинг - овој атрибут ја означува способноста да се преговара за подобри договори со главниот и медиумскиот спонзор.

  Every team can have up to two active managers. One head and one assistant.

 • Arena custodian is a staff member working in the maintenance center. His attributes are:
  • Безбедносен сервис - this attribute indicates the ability to eliminate vandalism in the arena and thus lower the expenses on maintenance of the stands and their accessories.
  • Одржување - this attribute indicates the ability to fix the glitches that occur in the facilities and therefore lower the expenses on the maintenance of the facilities.

  The number of arena custodians that your team requires depends on the capacity of your arena. The bigger your arena, the more custodians you need so that they can do their job efficiently.

  Капацитет на салата Number of arena custodians
  <10001 2
  10001-15000 3
  >15000 4

 • Лекторот е вработен во објектот за едукација. Неговите атрибути се:
  • Менаџмент тренинг - this attribute indicates the ability to train the following staff members: manager, sporting director and arena custodian.
  • Практичен тренинг - овој атрибут ја означува способноста да се тренира следниот персонал: тренер, физиотерапевт и доктор.

  Предавачите се тренираат сами и нивните атрибути се додаваат во тек на нивниот тренинг! The number of lecturers that your team requires depends on the number of staff members. The more staff members you have, the more lecturers you need so that staff members can educate themselves efficiently.

  Број на членови на персоналот Number of lecturers
  <24 2
  24-31 3
  32-38 4
  >38* 4

  * - for every staff member over the limit, the training efficiency of lecturers is reduced by 5%

 • Спортски директор е вработен во Спортската академија. Неговите атрибути се:
  • Младински тренинг - овој атрибут ја означува способноста да осигуруват повеќе младинци од спортската академија. Атрибутот истатака влијае на просечниот рејтинг на вашите млади таленти што доаѓаат во клубот на проби.
  • Тренинг - овој атрибут ја означува способноста да се организираат тренинг кампови со повеќе играчи и да се осигура поголем бонус за тренинг во кампот.

  Every team can have up to two active sporting directors. One head and one assistant.

 • Докторот е вработен во објектот за медицина. Неговите атрибути се:
  • Превенција - овој атрибут ја означува способноста да се мимимализира бројот на повреди на вашите играчи.
  • Третман - овој атрибут ја означува способноста да се забрза времето за опоравување на повредените играчи.

 • The number of physicians that your team requires depends on the number of players. The more players you have, the more physicians you need in order to provide the best possible health care to your players.

  Број на играчи Number of physicians
  <21 2
  21-28 3
  29-36 4
  >36* 4

  * - for every player over the limit, the prevention and treatment efficiency of physicians is reduced by 4%

Имај во предвид дека ако имате објекти на повисоко ниво, апликантите за работа во тој објект ќе имаат поголеми атрибути.

Врати се на почеток

Извидување


Квалитетот на атрибутите на вашите играчи и персонал се семо пресметани вредности на почетокот.Прецизноста на овие пресметки зависи од нивото на вашето одделение за човечки ресурси и економија и од атрибутите на менаџерите што се вработени таму.Овие вредности на атрибутите се точни за вашите играчи и персонал,но можете само да ги видите просечниот рејтинг на играчите и персоналот на вашите противници.

Ако сакате да ја знаете точната вредност на квалитетите на атрибутите на вашите играчи или членови на персоналот, морате да ги скаутирате со вашите човечки ресурси и економскиот оддел. Податоците за квалитетите на атрибутите на играчите и персоналот што не се скаутирани се обновувани на база на зголеменото ниво на одделението за човечки ресурси и економија и на подобрувањето на менаџерите што работат во тоа одделение.

Исто така можете да скаутирате играчи и членови од персоналот од други тимови за да добиете повеќе информации за нив.За да скаутирате играч или член од персоналот од друг тим,одете на неговиот персонален профил и додадете ги на листата за скаутирање.Брзината на скаутирање зависи од нивото на човечки ресурси и економија и од менаџерите кои работат таму.Ако избришете некого од листата пред тој да биде целосно скаутиран,ќе мора да го скаутирате од почеток.Ако го движите надолу на листата,моменталниот процес на скаутирање ќе биде сочуван.Тие што се скаутирани ќе ги покажат точни квалитети на нивните атрибути и играчите и членовите од персоналот исто така ќе ги покажат нивните точни квалитети.

Врати се на почеток

Образовен центар


The staff can be trained and improved in the education center. The improvement rate of a staff member depends on the quality of the trained attribute, level of the education center and the lecturers. Lecturers can be trained in the same way as all the other staff members in this education center. The maximum value of any attribute of a staff member is 100.

Врати се на почеток

Спортска академија


Youth players train and practice in the sports academy. The sporting director regularly sends players for trials in the main team. You can sign and thus hire players who are in a trial period or you can reject them, but in that case they will never come back. Bear in mind that if you do not sign these players, they will leave when the new group of players arrives. With the growing level of your academy and the directors, there will also be more youth players coming up for trials. The maximum is 4 players in one batch.

Јуниорите се генерираат во моментот на прво гледање. Доколку не ја погледнете последната група јуниори пред крајот на сезоната, јуниорите ќе бидат автоматски генерирани пред почетокот на новата сезона.

Табелата подолу ги покажува потенцијалните бројки на играчите според нивото на спортската академија.
Ниво на објект Минимум Максимална
1 1 1
2 1 1
3 1 1
4 1 2
5 1 2
6 1 2
7 1 2
8 2 3
9 2 3
10 2 3
11 2 3
12 2 4
13 2 4
14 2 4
15 2 4

By building up the sports academy you make sure that young players have the best possible conditions for their development and training. The level of sports academy and its staff not only influences the number of players coming out but also their overall rating. On the other hand the average quality of these players is independent from the level of facilities and sporting directors.

Камп за обука
Twice a season you can organize a training camp at the sports academy. The players that you send into this camp will improve faster. The higher the level of the sports academy, the more players you can send to this camp and the faster they will improve. You can send players to the camp for a maximum of 5 days. Warning! Players in the training camp will not be able to play games (except for credit tournament games). If a random lineup is generated for the next game (for example if there are not enough healthy players), some players may return from the camp for one day to play the game. In this case they will not gain any training bonus.

Врати се на почеток

Драфт


Twice a season there is a draft in each league. In the week of the draft, there are no new players from the academy. You will be able to see the draft eligible players for your league two weeks before the draft. You can use these two weeks to scout these players. The only thing you know about them is their name, career longevity, height and position. Every day you can scout as many players as you have selections in the draft plus one extra player. You will get the scouting report on the following day.

Скаутирањето е претпоставка за потенцијалот на играчот При секој драфт, може да има до четири т.н. скриени скапоцени камења. Па така не ја губете надежта дека ќе најдете квалитетен играч во следните рунди на драфтот. Скаутирањето на драфт е независно од регуларното скаутирање

The number of your selections in the draft depends on the level of your sports academy and the efficiency of your sporting directors' youth training. You can have a minimum of 1 selection and a maximum of 4 selections.

There are two types of draft. In the first type, the team with the best academy and sporting directors with the highest youth training efficiency has the biggest chance to pick first. This type of draft takes place in week 5. Во вториот вид, тимот на последно место има најголеми шанси да бира прв. This type of draft takes place in week 10. Во двата типа на драфт, распоредот на драфтот е одреден според лотарија каде секој тим може да се помести нагоре или надолу за 3 позиции. Редоследот на драфтот се менува секоја рунда и онај кој бирал прв бира последен следната рунда.

Времето на драфтот е утврден за секоја земја и секој менаџер има минута за одбирање. Ако не сте онлајн автоматски се одбира играч од врвот на листата.

You will see the attributes of the players that you picked one or two days after the draft. The attributes will be influenced by the level of your sports academy and sporting directors. You will have time to decide whether you want to sign these players or not until the arrival of the new players from the academy.

Врати се на почеток

Постава


Setting up your lineup is the key to your team's success. If you don't create a default lineup it will be randomly generated for you, which means that your team's performance will not be optimal. The lineup saved as default is applied automatically.

First you dress players for the game by clicking the checkboxes next to the names of the players. These players will be added to the list on top of the screen. Then you can move them one by one with your mouse and place them on the desired positions.

You can set two substitutes for every position. The first substitute will enter the game instead of the player from the starting lineup based on the conditions that you can set in the Settings tab. The second substitute will play only if neither the player from the starting lineup, nor the first substitute are available or if they cannot play due to the conditions set in the Settings tab.

You can change players according to the score or when they reach a certain number of personal fouls. Apart from that, you can also set for your players from the starting lineup to play in the last few minutes of regulation regardless of the other settings. If you choose the coach's decision option, the players will change according to the other settings. For substitutes, you can also set minimum number of minutes in each period in order to rest the players from the starting lineup.

Players who play a lot of minutes may tire during the course of the game. Therefore it is important to bench them sometimes and let substitutes into the game. You don't want your best players to be tired in the final minutes of the game.

Apart from selecting the players with the right attributes for the given positions, you also have to take into consideration whether they have the optimum height for their position. The tallest players in the team usually play on the position of a center or a power forward. Short players excel on the position of a point guard or a shooting guard.

Another important indicator is chemistry. The chemistry of players improves with the number of minutes played until it reaches 100%. Players also gain chemistry in practice, but not as efficiently as in games and only until they reach a certain threshold. Players, who are over this threshold and don't play games, lose chemistry every day even if they practice with the team. Players who are injured don't practice with the team and therefore lose chemistry. Game importance also has an effect on the growth of chemistry of players. The higher the importance, the faster the players can develop chemistry.

етикети за позиција:

Ознака Позиција
PG Point guard
SG Shooting guard
SF Small forward
PF Power forward
C Центар

If one of the players from the starting lineup is injured or cannot play for any reason, he will be replaced by another player from the ones who are dressed for that game. You can set a position for which the player will act as a substitute for every player who doesn't play in the starting lineup. Just click the dash symbol next to a player's name in the list of dressed players.

Substitutes for the particular positions are selected as follows:

Позија во поставата Substitution priority
Point guard PG,SG,SF-
Shooting guard SG,PG,SF,-
Small forward SF,PF,SG,-
Power forward PF,SF,C,-
Центар C,PF,SF,-

If, for instance, the point guard is injured, he will be replaced by the substitute with the PG setting, which stands for point guard. If you don't have such substitute, a shooting guard then a small forward and finally a player with no setting (marked by a dash) will be selected. It is a kind of universal substitute who can replace any player in the line-up. If no substitute is found in spite of this, the game will be played by a random line-up.

Ако имате ставено повеќе од една замена за едно место, онаа што е поставена повисоко на листата ќе биде искористена прво.

The Next game page shows, among other things, the overview of your lineup for the upcoming game and the selected tactics. The lineup and tactics must be set 60 minutes before the game at the latest. The changes made later will not be applied.

Случаен состав
Ако натпреварот се игра со случајно одбрана постава од било каква причина, можно е дека од ден за ден играчите да се користат дури и ако имате поинакви подесувања.

Искористете постава од претходен натпревар
If you cannot create multiple line-ups, you can use the feature to load a line-up from any game that your team had played over the last 7 days. Simply select a game from which you want to load the line-up on the Line-up page. The line-up is loaded exactly as it played in the given game. Warning! The line-up is loaded without the captain and substitution settings.

Зачувај постава
Ако имате можност да креирате повеќе состави, можете да ја користите копирај постава функцијата. Ако на пример сакате да креирате постави А или Б кои треба да бидат слични на стандардната постава, ќе можете да ја копирате стандардната постава и направите само мали промени, во зависност од тоа колку двете постави треба да се разликуваат. На овој начин не треба да се изгради секоја постава од нула.

Врати се на почеток

Тактики


Да постигнете добри резултати вие не смеете да ја подцените тактичката подготовка. Во страницата Тактика може да најдете многу тактички опции што можат да се искористат за директно влијание за крајниот исход на натпреварот.

Важност на натпреварот
Важноста на мечот е најважна тактичка опција.Треба да ја употребувате со предпазливост,затоа што дури високата важност ги приморува вашите играчи да играат со максимален интензитет,што предизвикува нивната енергија за сезоната да опаѓа побрзо.Ниската важност не одзема толку енергија,но играчите не играат со толку висок интензитет. Game importance also influences chemistry and experience gains of players. The higher the importance, the faster the players gain chemistry and experience.

Tempo
With the run and gun style, your players attempt fast breaks more often after the opponent's turnovers and they always try to finish their attacks quickly with a shot. This option is best suited for teams who have fast players. If you select slow attacks, the players will try to only take high percentage shots. These tactics are suited for players with a good technique. You can also use it if you need to defend a lead and run down the clock. When you use slow attacks, there is a bigger chance that your team will run out of time limit for a shot.

Offensive alignment
The first number in the offensive alignment is the number of players operating outside the two-point area and the second number is the number of players operating inside this area. The more players you have on the inside, the greater your chance of an offensive rebound after a missed shot, especially when your players have a height advantage over the opponent. On the other hand, it increases the chances of a turnover because players inside the two-point area are marked more closely.

Offensive tactics
Continuity offense is best suited for players with good technique and passing abilities. Motion offense is based on constant movement of players and therefore it is important to have fast players if you want to play this way. Zone offense is an effective weapon against zone defense of the opponent. If you use set plays, you can select one or two players who will be the main shooters in your lineup and their teammates will try to pass the ball to them to set them up for a scoring chance. This option is good when you have one or two excellent shooters. The correct execution of these offensive tactics depends on how much the players have played them. The more they play any of these tactics, the better they will be at it. The information about the current state of chemistry of your team in these tactics can be found as the number in brackets on the Tactics page.

Shooting preference
Set this option to suit the strengths of your players. Shooting is the most important attribute for 3 point shots. For medium range shots jumping and height of the shooter compared to the player who marks him are also taken into account in addition to shooting. For close range shots the decisive attributes are technique and jumping as well as shooter's height versus defender's height.

Одбрана
When playing man to man defense, every player marks one opposing player. Usually the one who plays on the same position as the defending player. In zone defense the players mark their own zone. With this type of defense there is a higher risk of mismatches when a short player has to defend a much taller one. You can also play a combination of zone and man to man defense. When using this option, you can select one or two players you want to mark man to man in order to eliminate the biggest weapons of the opponent. The other players will mark their zones. The correct execution of these defensive tactics depends on how much the players have played them. The more they play any of these tactics, the better they will be at it. The information about the current state of chemistry of your team in these tactics can be found as the number in brackets on the Tactics page.

Агресивност
Агресивната игра ја зголемува ефикасноста на товите играчи во одбрана. Меѓутоа, за големува шансата играчот да направи прекршок. Тоа може да доведе до слободни фрлања за противникот или исклучување на вашите играчи. Агресивната игра е добра тактика особено кога пробувате да надоместите негатива.

Тајм-аут
If your opponent gains momentum and scores several unanswered goals, you can change this trend by taking a time-out. Your players will calm down and the momentum gained by your opponent will be gone. The half-time break has the same effect as a time-out. If you set a time-out to be called when you trail by a certain number of points, the score since the last time-out or the half-time break is taken into account and not the total game score. The series of conceded points resets at half-time break and after every time-out. Each team can take 2 time-outs in the first half, 3 in the second half and 1 in each overtime period.

Врати се на почеток

PowerPlay ТВ


If you are on-line at the time when your team plays, you can watch the game live on PowerPlay TV. The live broadcast may start at various times depending on the country of the home team and lasts about half an hour. If you don't manage to see the game live, you can still watch the replay.

Врати се на почеток

Турнири


Национален Куп
National Cup is played with a knock-out system in single game series. The game days are Wednesday and Saturday. The maximum number of teams that can enter National Cup in one country (or the world league) is 65 536. There is no home field advantage in the National Cup and the profit from the ticket sales is split equally between both teams. The defeated semifinalists meet in the battle for third place.

Меѓународни купови
International cups is a common name for prestigious club competitions Champions' League and Cup Winners' Cup. Both competitions have 96 participants from all over the world.

The preliminary round is always played in a double round-robin format with home and away games. The home field advantage applies to the preliminary round games and the money from the ticket and souvenir sales goes to the home team. The playoff uses a single game knockout system and the home field advantage is not applied. The financial profit from the game is divided equally between both teams.

Бројот на екипите од определена земја што можат да се квалифицираат е определен од рангирањето на земјите што е пресметано од резултатите на екипите од дадената земја во последните 3 сезони на Шампионската Лига и Купот на победниците на куповите.Најголемата вредност секогаш е давана на најактуелната сезона.Актуелниот шампион од двете натпреварувања автоматски се квалифицира за следната сезона и не се смета во податоците за земјата. Ако победникот на купот Победници на куповите се квалификува за Лига на Шампиони, неговото место во КПК ќе биде доделено на тимот со највисок пласман во Националниот куп на таа земја.

Сезона Вредност на поени
1 100%
2 66%
3 33%

Највиското рангираните тимови во највисоката лига се квалифицираат за Шампионската Лига.Од друга страна најуспешниот тим во Националниот Куп се квалифицира за Купот на победниците на куповите.Ако истиот тим се квалифицира за двете натпреварувања,Шампионската Лига има повисок приоритет.Во тој случај следниот тим во табелата се квалифицира за Купот на победниците на куповите.Ако одлуката мора да биде донесена за екипи од 5-то до 8-мо место во Националниот Куп,највископоставениот тим се квалифицира.

Кредитни турнири
Во кредитните турнири имате можност да освоите кредити. Секој тим кој учествува плаќа кредити за влез, кој ги утврдува основачот на турнирот. Вкупниот награден фонд е најчесто 90% од вкупните кредити. наградите за победниците ги одредува оснивачот, кој може и да донира кредити во фондот.

The creation of a credit tournament costs 50 credits. The founder selects the distribution of prizes, helpers, entry fee, number of teams and groups, playing format, starting date, game days and he/she may even set the distribution of teams into groups or pots. The founder has the right to reject any team that signs up for the tournament. The founder also has the right to have the organization fee partially refunded (maximum 40 credits), but only if the tournament starts successfully. The requested amount of credits will be deducted from the tournament prize pool.

Создавачот на турнирот може да избере 3 помошници. Овие помошници имаат исти права како создавачот. Можат да прифатат или да одбијат тимови, да ги поделат во групи и садови, да прикачат лого за турнирот, информација за турнирот итн.

Во случај некој тим да ги прекрши внатрешните правила на турнирот, основачот и неговите/нејзините помошници имаат право да ги пропуштат натпреварите на овој тим. Натпреварите во плејофот не можат да се пропуштат поради технички причини.

Ако основачот на турнирот или неговиот / нејзиниот помошник отфрла тим, котизација што корисникот ја плаќа додека се регистрира ќе биде целосно вратена. Меѓутоа ако основачот или помошникот го прифати учество на тимот, оваа одлука е конечна и екипата не може да биде отстранета од турнирот. Ако турнирот не го достигне потребниот број на тимови, ќе биде откажан и надоместок за основање ќе биде задржан. Ако основачот направи донација во наградниот фонд, ова ќе биде целосно повратена.

Еден тим неможе да земе учество во два турнири со исти датуми. Ако тимот се пријави за такви два турнири, ќе игра во тој каде што регистрацијата ќе биде побрзо прифатена.

There is no home field advantage in tournament games. The credit tournament games have no influence on player fatigue, chemistry, popularity and experience growth of the players. That means that the game importance setting has no influence in these games. The spectators have free admission to these games so the teams have no revenues from them.

If teams are tied on points, the tie breaking procedures are applied in the following order: goal average (ratio of points for and points against) and overall team rating.

The ranking of teams for playoffs is made after the preliminary round. The teams ranked first in their group will be ordered on the top based on the number of points, goal average and overall team rating as the final tie breaker. The teams which ranked in lower places will be ordered in the same way. Then the playoff pairings will be determined based on this ranking. The top ranked team will play the last ranked team, the second place team will face the second last team etc. The same procedure is then used for all playoff rounds.

Врати се на почеток

Национален тим


Every country with its own league also has its national teams. Each of these countries has an under 19 and an under 17 team in addition to the senior team. The teams are managed by the general managers elected by other managers. General managers are helped by assistant managers selected by the general managers themselves. General managers can change assistant managers without any restrictions, but they can only have one assistant at the same time.

Има две рунди на избори. За време на првата рунда, менаџерите можат да го дадат својот преференцијален глас за еден од кандидатите по секое време од сезоната. Овој глас може да биде поништен или даден на друг кандидат пред крајот на сезоната. Менаџерите можат да гласаат само во сопствената земја и само ако се исполнили одредени критериуми. Има одделни избори за секоја возрасна категорија.

Втората рунда од изборите секогаш завзема место во првата недела од сезоната. Резултатите од втората рунда се презентирани кратко по завршувањето на изборите. Мандатот на Генералниот менаџер на националниот тим е во времетраење од една сезона.

Менаџерите кои го исполнуваат критериумот можат да пријават кандидатура за максимум еден Национален тим.Може да се пријави и за менаџер на странски Национален тим.

Можеш да пријавиш кандидатура во било кое време во сезоната.Се додека менаџерот е кандидат,менаџерите од таа земја можат да му пратат бенифицирани гласови.10 менаџери со најмногу такви гласови одат во вториот круг на избори.

Селекторот на националниот тим можи да избери до 25 играчи во една сезона. Избраните играчи после една недела не можат да се исклучат повеќе. Претходно избрани играчи моат да се исклучат до 14 ден од сезоната. Хемијата на играчите ослободени од националниот тим е намалена до 20% од хемијата за време на нивното ослободување.

Before every friendly or qualifying game, the national team general manager can call up a maximum of 15 players who will be available on the game day.

General manager can use a maximum of 15 players during the World Cup or the World Championship. Players may be added to the roster during the tournament until all the 15 places are filled.

The national team general manager must set the lineup and tactics before the start of the game calculation. The times of game calculation according to location are listed in the table below in Central European Time (CET).

Држава Сениор Под 19 Под 17
Аргентина 23:45 22:15 21:15
Австрија 20:45 19:15 18:15
Белорусија 19:45 18:15 17:15
Белгија 21:45 20:15 19:15
Босна и Херцеговина 20:45 19:15 18:15
Бразил 23:45 22:15 21:15
Бугарија 19:45 18:15 17:15
Канада 23:45 22:15 21:15
Чиле 23:45 22:15 21:15
Кина 13:45 12:15 11:15
Хрватска 20:45 19:15 18:15
Република Чешка 21:45 20:15 19:15
Данска 21:45 20:15 19:15
Естонија 19:45 18:15 17:15
Финска 19:45 18:15 17:15
Франција 21:45 20:15 19:15
Германија 21:45 20:15 19:15
Грција 19:45 18:15 17:15
Унгарија 20:45 19:15 18:15
Иран 19:45 18:15 17:15
Италија 20:45 19:15 18:15
Латвија 19:45 18:15 17:15
Литванија 19:45 18:15 17:15
Холандија 21:45 20:15 19:15
Норвешка 21:45 20:15 19:15
Полска 20:45 19:15 18:15
Португалија 21:45 20:15 19:15
Романија 19:45 18:15 17:15
Русија 19:45 18:15 17:15
Србија 20:45 19:15 18:15
Словачка 20:45 19:15 18:15
Словенија 20:45 19:15 18:15
Шпанија 21:45 20:15 19:15
Шведска 21:45 20:15 19:15
Швајцарија 21:45 20:15 19:15
Турција 19:45 18:15 17:15
Украина 19:45 18:15 17:15
Обединето Кралство 21:45 20:15 19:15
САД 23:45 22:15 21:15
Венецуела 23:45 22:15 21:15

Players in the national team have a training bonus, gain more experience and their popularity grows faster.

Players aged 17 or less can only play in the under 17 national team. Likewise players aged 18 or 19 can only play in the under 19 national team. At the beginning of each season all players exceeding the age limit are automatically dismissed from the team. The chemistry of such players is reduced to 20% of their chemistry from the time of their dismissal and they can carry it over to the next age category.

Националните тимови од различните возрасни групи можат да играт пријателски мечови меѓусебно.

The seasonal energy of players in the national team is independent from the seasonal energy in their club and it decreases according to the following table (based on 40 minutes played):

Тип на играта Многу мало Низок Нормално Висок Многу големо
Пријателски натпревари 0.04 0.10 0.20 0.40 0.60
Натпреварувачки натпревари 0.20 0.50 1.00 2.00 3.00

If a player is in a training camp, he will play for the national team, but he will get the training bonus for being in a training camp.

Врати се на почеток

Инстантни предизвици


Instant challenges enable you to play immediately without waiting against any team. The only exception is that you can't challenge a team with which you have a game scheduled for the same day. You can challenge every team only once on the same day. You can challenge opponent via team profile, recommended opponents page or daily leaderboard. You can play up to 5 challenges per day for free.

Instant challenges have no influence on energy, chemistry, experience of popularity of players. Also the team doesn't get any overall team rating points or money for these games.

Пред предизвикот избираш тактика и постава. Противникот користи дефолт постава и рандом тактика. ВАшноста е неутрална за двата тима. Нема предност од домашен терен

You earn points for the daily leaderboard for every win. The stronger the opponent you beat, the more points you earn. The points are calculated as the ratio of opponent's strength versus your team's strength in the given game. Team strength in this game may be different from team strength displayed in the team profile.

The groups for daily leaderboards are drawn every day. Maximum number of teams in one group is 100. Доколку се во топ три во вашата група, вие ќе добиете поени за неделната табела и награда. Дневната табела се затвора 8.00 CET.

Дневна ранг листа Поени за неделна табела
1 3000 + поени добиени тој ден
2 2000 + поени добиени тој ден
3 1000 + поени добиени тој ден

Сите менаџери кои завршиле барем еднаш во првите 3 од групата во денот ќе бидат рангирани во неделното рангирање. Најдобрите ќе добијат кредити и специјални награди неделната табела се затвора секој понеделник во 8.00 CET

Врати се на почеток